ТЎҚИМАЧИЛИК МАТЕРИАЛЛАРИГА ОЛОВБАРДОШЛИК ХУСУСИЯТИНИ БЕРИШ ТЕХНОЛОГИЯЛАРИ ВА УЛАРГА ҚЎЙИЛАДИГАН ТАЛАБЛАР - Ботирович, Алимов Беҳзодхўжа (INTEGRATION OF SCIENCE, EDUCATION AND PRACTICE. SCIENTIFIC-METHODICAL JOURNAL, 2022)
Замонавий тўқимачилик материаллари жуда хилма-хил бўлиб, уларни қўллашнинг янги соҳалари доимий равишда топилмоқда. Кўпчилик материалларга, истеъмолчи талабларига қараб, кўп функцияли (турли хавфларга қарши ҳимоя) ва ақлли (интеграция қилувчи белгилар) хусусиятлар берилади. Бугунги кунда тўқимачилик материалларининг оловга чидамли хусусиятларига бошқа функционал хусусиятлар билан биргаликда катта эътибор берилмоқда.Чунки иссиқликдан ҳимоя қилувчи ва оловга чидамли матолар нафақат ҳарбий саноатда ёки ўт ўчирувчиларнинг махсус кийимларида, балки ёнғиндан ҳимоя қилиш зарур бўлган хизмат кўрсатиш соҳасида ҳам кенг қўлланилади: жамоат транспорти ўриндиқларининг қопламаси, меҳмонхоналар ва жамоат дам олиш жойларини ички безатиш ва одамлар гавжум бўладиган, шунингдек, ёнғинга чидамли материаллардан тайёрланган маҳсулотлар махсус кийим ишлаб чиқариш учун ҳам ишлатилади. Бироқ, ёнғинга қарши ишлов берадиган маҳсулотлар, уларнинг токсиклиги ва хавфлилиги туфайли атроф-муҳит ва инсон саломатлигига салбий таъсир кўрсатади.