TRAVMATIK STOMATITLARNI DAVOLASHDA ZAMONAVIY DORI VOSITALARIDAN FOYDALANISHNI TAKOMILLASHTIRISH - Mexriniso Qilichevna, Kamalova; Gulnihol Idievna, Sharipova (INTEGRATION OF SCIENCE, EDUCATION AND PRACTICE. SCIENTIFIC-METHODICAL JOURNAL, 2022)
Kasallik paydo bo‘lishining tabiatiga ko‘ra, zamonaviy tibbiyot stomatitni yuqumli, travmatik va allergik turlarga ajratadi. Stomatit boshqa bir qator kasalliklar bilan birga kechadi: endokrin kasalliklar, yurak-qon tomir va asab tizimi kasalliklari, oshqozon-ichak trakti va biriktiruvchi to‘qimalarning kasalliklari, vitamin etishmasligi va gormonal muvozanatlar. Mahalliy omillar sifatida kariesning mavjudligi, past sifatli protezlarni o‘rnatish va og‘iz gigienasiga rioya qilmaslik oqibatida kelib chiqadi.Og‘iz bo‘shlig‘ining shilliq qavatida - tilda, labda, lunj sohalarida namoyon bo‘ladigan keng tabiatli yallig‘lanishlar stomatit deb ataladi. Og‘iz bo‘shlig‘i shilliq qavati mahalliy yallig‘lanish kasalliklariga: masalan, gingivit, glossit va xeilitlar kiradi. To‘g‘ridan-to‘g‘ri stomatit bilan og‘riganda allergik, gerpetik, kandidoz, nekrotik yarali va travmatik turlari namoyon bo‘ladi. Stomatitning har qanday turi ham xavflidir,bolalar uchun ham juda ko‘p noqulayliklar tug‘diradi, yallig‘lanish tezda professional davolanishni talab qiladi.