САНЪАТ ВА ПЕДАГОГИКА УЙҒУНЛИГИ ОЛИЙ ТАЪЛИМ МУАССАСАЛАРИДА ТАЪЛИМ-ТАРБИЯНИ МОДЕРНИЗАЦИЯЛАШНИНГ ИНТЕГРАТИВ ОМИЛИ СИФАТИДА - Мустафаев, Ш.Н. (INTEGRATION OF SCIENCE, EDUCATION AND PRACTICE. SCIENTIFIC-METHODICAL JOURNAL, 2022)
Санъат ва педагогика уйғунлиги Ўзбекистонда олий таълим муассасаларида таълим-тарбияни модернизациялашнинг интегратив омили сифатида дунё мамлакатларининг модернизациялашув тажрибаларини ўрганиш ушбу жараёнларнинг беш ёндашув асосида амалга ошишини кўрсатади. Дихотомик ёндошувда модернизация жараёни шу пайтгача анъанавий бўлиб келган одатий ҳолатдан янги, замонавий ҳолатга ўтиш деб қаралади. Цивилизациявий ёндошув янгиланиш замонавий тамаддуннинг ёйилиб бориши нуқтаи назаридан талқин этилади. Инструментал ёндашувда эса юқоридагилардан фарқли ўлароқ, ўзгариш воситалари ва усуллари нуқтаи назаридан талқин этилади. Ментал ёндашувда янгиланиш, замонавийлашув дунёқараш ва маънавиятнинг трансформацияси нуқтаи назардан талқин этилади. Модернизацияга тарихий жиҳатдан ёндашув эса тарихий тараққиёт, кескин ўзгаришлар нуқтаи назаридан талқин этилади.