ЭЛЕКТРОН МУЛОҚОТ ШАКЛИДАГИ ИЛТИМОС НУТҚИЙ АКТЛАРИНИНГ ИНГЛИЗ ВА ЎЗБЕК ТИЛЛАРИДА СОЦИОПРАГМАТИК ХУСУСИЯТЛАРИ - Махина, Бузрукова (INTEGRATION OF SCIENCE, EDUCATION AND PRACTICE. SCIENTIFIC-METHODICAL JOURNAL, 2022)
Мазкур мақолада электрон хатларда илтимос нутқий актининг инглиз ва ўзбек тилларида воқеланиши, социопрагматик хусусиятлари таҳлил қилинган. Биз таҳлил учун танлаётган электрон номалар ижтимоий нотенглик вазиятида, яъни талабаларнинг профессор-ўқитувчилардан янги ўқув материаллларини танлашда ёки илмий изланишларида ёрдам беришни сўраб ёзган хатлардир.Илтимос нутқий акти тадқиқига бағишланган ишларнинг сони анчагина бўлишига қарамасдан, электрон вариантдаги илтимосномалар камдан-кам ўрганилган. Баъзи ишларда таҳлил қилинаётган хатлар тадқиқотчи ёки талабаларнинг ўзаро мулоқоти матнидан иборат.Синовда мўлжалланган масалалардан дастлабкиси электрон шаклда илтимосномаларнинг матн тузилишидаги ўхшаш ва фарқли жиҳатларини қиёслаш, ҳамда, илтимос ифодасида қайси стратегия кўпроқ фаоллашувини аниқлашдан иборат эди.Шунингдек, тадқиқ қилинаётган гуруҳлар ўртасида илтимос нутқий актини воқелантиришда луғавий воситалар ва синтактик модификаторларнинг қўлланиш даражаси таҳлил қилинган.