ИНТЕНСИФИКАЦЯ/ДЕИНТЕНСИФИКАЦИЯ ҲОДИСАСИНИ ФОНЕТИК САТҲДА ИФОДАЛАШ - Хабибулло, Қурбонов Насибулло (INTEGRATION OF SCIENCE, EDUCATION AND PRACTICE. SCIENTIFIC-METHODICAL JOURNAL, 2022)
Ушбу мақола деинтенсификация ҳодисасининг ўзбек тилидагисемантик ва структурал хусусиятларига таянган ҳолда тилнинг фонетик сатхда ифодаланишигабағишланган. Деинтенсификация нутқдаги воқеликка сўзловчининг кучсиз муносабатини яъни нутқдаги маънони кучсизланиш даражаларини ифодалайди. Деинтенсификация ҳодисаси интенсификация яъни маънонинг кучайиши, таъсирчанликнинг ортишини ифодаловчи ҳодиса билан антонимик характерга эга. Деинтенсив ва интенсив воситалар оғзаки нутқда, бадиий асарларни ёзишда таъсирчанликни ошириш, чет тилидаги асарлар, фильмлар ва бошқаларни таржимасини мукаммаллаштириш, чет тилларини ўрганиш, халқлар ўртасидаги миллий - маданий ўхшашлик ва фарқликларни англашда кўмаклашади.