INGLIZ VA O‘ZBEK FOLKLORI JANRLARI ORASIDAGI UMUMIYLIK XUSUSIYATLARI - Jalilovna, Shaxlo Xalilova (INTEGRATION OF SCIENCE, EDUCATION AND PRACTICE. SCIENTIFIC-METHODICAL JOURNAL, 2022)
Folklorshunoslik folklor janrlarini uch adabiy tur doirasida o`rganib keladi. Tur tushunchasi keng ma’noga ega. U o`z ichiga turli janrlarni qamrab oladi. Turlar voqelikni tasvirlash xarakteriga ko`ra bir-biridan farq qiladi. Epos voqelikni ob’ektiv holda syujetli-hikoyaviy shaklda aks ettirsa, lirika sub’ektiv holda insonning voqelikdan olgan taassurotlarini, ichki kechinmalarini tasvirlaydi; drama esa personajlar nutqi va harakati orqali hayot lavhalarini aks ettiradi. O‘zbek folklorida mavjud barcha janrlarning majmui tarixan vujudga kelgan yagona badiiy tizim bo`lib, xilma-xil tipdagi asarlarning murakkab va o`ziga xos aloqalari hamda o`zaro ta’siri zamirida bunyod topgan. Janrlar tizimining shakllanishi va mavjudligi folklor taraqqiyotining eng muhim qonuniyatlaridan biri hisoblanadi.