O‘QITUVCHI KASBIY STANDARTI – TA’LIM SAMARADORLIGIGA TA’SIR ETUVCHI OMILMI? - Zafar Pardayev Shukurovich; Kamola Suvanova Railqul qizi (INTEGRATION OF SCIENCE, EDUCATION AND PRACTICE. SCIENTIFIC-METHODICAL JOURNAL, 2021)
Sharq mamlakatlari, jumladan, Turkiston oʻlkasida ham o‘qituvchi eng qadimiy va obroʻli kasb hisoblanib, «ustoz» deb eʼzozlangan. Oʻlkaga islom dini kirib kelishi bilan har bir qishloq, shaharlardagi har bir mahallada masjid va deyarli har bir masjid qoshida maktab tashkil etildi. Bu maktablarning o‘qituvchilari domla deb ataldi.